De melktap

Voor de ligboxenstal, aan het einde van het pad richting boerderij  ‘de Elshof’, staat in het Melkhuisje de melktap. Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet. Rechtstreeks van de koe, die een groot deel van het jaar buiten loopt.

Rauwe melk uit de melktap

Het is al lang geen trend meer. We gaan met z’n allen bewuster eten. Puur en eerlijk voedsel, waar alle voedingsstoffen van nature nog in zitten, omdat het onbewerkt is. Het liefst afkomstig bij jou uit de buurt. Verse, rauwe melk past daarbij en biedt veel voordelen:

  • Puur en onbewerkt.
  • Meer smaak
  • Goed voor je gezondheid
  • Goedkoper, dus fijn voor je portemonnee

De smaak van verse melk is verrukkelijk

Melk uit de melktap is verser dan melk uit de winkel. En dat proef je. Veel van de aroma’s in melk zijn hittegevoelig. Ze gaan verloren door verhitting, wat gebeurt bij gepasteuriseerde melk uit de winkel. Verse melk smaakt zoals melk hoort te smaken. Je proeft het verschil. Bak maar eens pannenkoeken met verse melk!

Hoe hou je verse melk houdbaar?

Onze melk wordt direct na het melken gekoeld tot 4 graden. Het is daarom na aankoop nog een paar dagen houdbaar, mits het gekoeld (max. 4 C) wordt bewaard. Ook in de melktap, een soort koelkast, is het max. 4C.

Als je het kookt of pasteuriseert, is het gekoeld nog langer houdbaar. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit adviseert om rauwe melk voor gebruik te koken.

 Je lichaam verdraagt onbewerkte melk beter

  • Onbewerkt betekent meer voedingstoffen, vitaminen, mineralen, etc.
  • Het enzym lactase, dat van nature in melk zit, blijft intact. Dat is belangrijk, omdat dit enzym juist bijdraagt aan de vertering van lactose (melksuiker).
  • Uit studies blijkt dat veel mensen met een lactose-intolerantie rauwe, onbewerkte melk beter verdragen. Rauwe melk bevat bovendien veel goede, levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem van de drinker. Gebruik van rauwe melk wordt ook gelinkt aan een lager risico op astma en eczeem.

Waarom verse melk van Melktap Wilp?     

  • Melktap Wilp is uniek in de gemeente Voorst
  • Als je verse melk komt halen, zie je de koeien lopen en grazen. In de stal of in de wei.
  • Je weet waar je melk is geproduceerd en door wie
  • Het voldoet aan alle kwaliteitseisen
  • Alles wat je ermee kookt of bakt, heeft meer smaak
  • Zelf melk tappen is heel eenvoudig. Bij de melktap staat precies vermeld hoe je dat doet.
  • Ook het adres voor verse eieren en pannenkoekenmeel

Certificaten

Handig om te weten als je melk komt tappen:

  • Je tapt de melk in een (herbruikbare) fles
  • Een stevige glazen fles koop je bij de melktap (€ 1,00) of je neemt je eigen fles mee
  • Zorg altijd voor een schone fles, dan blijft de melk langer houdbaar
  • Werp gepast muntgeld in de melktap (€ 0,05, € 0,10, € 0,20, € 0,50, €1,00, €2,00)
  • De verse melk kost € 1,- per liter
  • Je kunt elke gewenste hoeveelheid melk tappen
  • Je moet gepast betalen. Zo tap je bij inworp van bijvoorbeeld € 1,50 anderhalve liter
  • We werken niet met statiegeld en nemen geen flessen retour

Heb je vragen?

Bel direct met de boerin!

Sluit Menu